3 Ekim 2012 Çarşamba

1979-80... Yılın Sporcusu...

Arayı açtık. Devam edelim.

En son 1977-78 sezonunda Trabzonspor'un Boldklubben 1903'e elenmesini ve Pele'nin futbola vedasını yazmıştık. Akabinde bir sene Trabzonspor'un Avrupa'ya ara vermesini fırsat bilip, aynı dönemde takıma veda eden Ali Kemal Denizci'nin ayrılığını anlatmıştık. Şimdi yeniden Avrupa sahnesine döneceğiz ve ne yazık ki bir başka erken elemeyi hatırlayacağız. 

Trabzonspor yaşadığı mali krizin ardından lige önemli futbolcularını satmış olarak başlar; sezon 1978-79. Bordo mavililer o seneyi de beklentilerin aksine şampiyonlukla tamamlamayı başarır. 42 puanla, Galatasaray'ın bir puan önünde şampiyonluk kupasını kaldıran Trabzonspor, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele etme hakkını kazanmıştır yine. Bu kez rakip, bir Hırvat ekibidir: Hajduk Split...


Eski Yugoslavya döneminde 1970'lerde adeta altın çağını yaşayan Hajduk Split, Trabzonspor için dişli bir rakiptir. 1979-80 sezonunun Trabzonspor adına ilk Avrupa maçı 19 Eylül 1979 tarihinde rakip sahada oynanır. Ahmet Suat Özyazıcı yönetimindeki Trabzonspor sahadan 1-0 yenik ayrılır... Şenol Güneş, kaledeki başarılı performansıyla farkın açılmasını engellemiştir...

Ne yazık ki ikinci maç da bundan farksız olacaktır. Trabzonspor kendi evinde Hırvat rakibine yine aynı skorla, 1-0 mağlup olmaktan kurtulamaz. 3 Ekim 1979'da oynanan maç, Trabzonspor için bu sezonun da son Avrupa maçı olarak tarihe geçer. 






Turdan akıllarda kalan tek şey kaleci Şenol'un başarılı kurtarışlarıdır.  

Gelgelelim Trabzonspor'un Avrupa vedasına karşın lig şampiyonluğundan vazgeçme niyeti yoktur. 

1979-1980 sezonunda bordo mavililer bir ilke daha imza atar (olumlu-olumsuz değerlendirmesi sizin) ve ligin en az puanla şampiyon olan takımı ünvanını elde eder. Sezonu 12 galibiyet, 15 beraberlik ve 3 mağlubiyetle kapatan Trabzonspor, iki puanlı sistemde 39 puan elde ederek ligi Fenerbahçe'nin önünde birinci tamamlar. Trabzonspor bu rekorunu bir sonraki sezon tekrar edecektir... 

Trabzonspor o sezon, 16 takımlı ligde oynanan 30 maçın tam 10'unu 0-0 tamamlamıştır. Maçların sadece 9'unda iki ve üstü gol olmuştur. Sezonun en bol gollü ve en farklı galibiyetinin geldiği maç Orduspor'la oynanan 4-0'lık maçtır. - Bu kısım arşivci iddaa severler içindi :))

O yıla ait çok enteresan başka ayrıntılar da var. Onlardan da bahsetmezsek olmaz. 



Şenol Güneş, 1 Ocak 1980'de, Milliyet'in okurları arasında düzenlediği Yılın Sporcu anketinde birinciliği göğüslemiştir. Aynı yıl anketin 5. sırasında Fatih Terim, 9. sırasında ise Mustafa Denizli vardır. 



Trabzonspor sezonun ikinci yarısına yenilgisiz başlamaktadır. Avrupa'da bunu başaran sadece bir takım daha vardır: Real Sociedad. 



Trabzonspor rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa doğru emin adımlarla ilerliyordur. Bu durum, karikatürlere de yansır haliyle.






O sezon, ortada normal olmayan bir şeyler vardır çoğuna göre. Zira Galatasaray ve Beşiktaş küme düşme hattına çok yaklaşmıştır ve son haftalarda aldıkları sonuçlarla "rahat" nefes alarak sezonu kurtarırlar. Aynı sezon sonunda Ali Kemal Denizci de başarılı olamadığı Fenerbahçe'den ayrılıyordur. O dönem muhabir olan Şansal Büyüka'nın aktardığı haberdeki sözleri ise dikkat çekicidir efsanenin: "Buram buram futbol kokan Trabzon'dan sanki bir çiftliğe düştüm. Kendime bakamadım, başarılı olamadım."  

Velhasıl, Trabzonspor şampiyon olur. Diğer "büyükler" ise kümede kalmanın huzurunu yaşıyordur. 

26 Mayıs 1980, Milliyet


Trabzonspor başkanı Şamil Ekinci, şampiyonluğun ardından yazdığı yazıda "Trabzonspor bir Anadolu takımı olmakla kıvanç duyuyor" der. 

O yıl, Şenol Güneş'in ilginç bir anısı yansımış gazetelere. Paylaşmazsam olmaz. Hangi şartlarda  başarılar gelmiş görmeniz için... Soldaki resimde hocanın ağzından yaşadığı olayı okuyun muhakkak. 




Aynı yıl 18 Mayıs'ta federasyonun yaptığı bir duyuruyla, yabancı oyuncu transferi yeniden serbest bırakılır. Transfer edilecek futbolcunun 26 yaşından küçük olması şarttır. eğer transfer edilecek oyuncunun takımı liginde ilk beş arasında yer alıyorsa yaş haddi 28 olacaktır. Federasyon, Türk asıllı futbolculara da transferde kolaylık sağlanacağını duyurur. İstanbul ekiplerinin başarısızlığı mıydı bu acil yabancı transfer serbestisi kararı bilinmez ama biz yine de notumuzu düşmüş olalım.

Neyse efendim, Trabzonspor işte bu garip sezonu da şampiyon tamamlayarak bir sonraki yıl tarih yazmak, yani üç yıl üst üste şampiyonluk yaşamak için kollarını sıvamıştır çoktan. Avrupa serüveni pek parlak ilerlemiyor görünse de, Trabzonspor'unki, "şerefli elemeler" olmaya devam etmektedir.

Bir sonraki yazıda, 1980-81 sezonuna dair Avrupa ve lig macerasını anlatacağız Trabzonspor'un.

Son söz, 29 Eylül 1977 günü Fenerbahçe'yi eledikten sonra konuşan Aston Villa menajeri Ron Saunders'in olsun:

“Duşlarından sıcak yerine soğuk su akan Türkiye’de futbolun ilerleyeceğine inanmıyorum”

***

Şu ana kadar Trabzonspor'un Avrupa performansı şöyle:


1976-77 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası 

1. Tur: 

15 Eylül 1976 - Akranes 1-3 Trabzonspor | Goller: Necmi Perekli, Ali Kemal (2)
29 Eylül 1976 - Trabzonspor 3-2 Akranes | Goller: Hüseyin Tok (2), Engin Çınar 


2. Tur: 

20 Ekim 1976 - Trabzonspor 1-0 Liverpool | Gol: Cemil Usta 
3 Kasım 1976 - Liverpool 3-0 Trabzonspor


1977-1978 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası

1. Tur: 

14 Eylül 1977- Trabzonspor 0-0 Boldklubben 1903
29 Eylül 1977 - Boldklubben 1903 2-0 Trabzonspor

Trabzonspor ve Pele: http://majurani.blogspot.com/2012/09/1977-trabzonspor-ve-pele.html

1979-1980 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası


1. Tur


19 Eylül 1979 - Hajduk Split 1-0 Trabzonspor

3 Ekim 1979 - Trabzonspor 0-1 Hajduk Split 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder