29 Eylül 2012 Cumartesi

1997... Karşınızda Mithat Halis!

"Şimdi Ne Yapıyorlar?" serisi için arşivleri incelerken çok acayip bir haberle karşılaştım. Tam anlamıyla trajikomik.

Bilirsiniz; menajer Mithat Halis'in adı Trabzonspor'da çok hoş anılmaz. Trabzonspor tarihinin en balon transferlerinin altında onun ismi vardır bir şekilde. Lange, Tomas Jun, Brozek kardeşler, Mierzejewski vs. (4 ay sonra gelen edit: Mierzejewski bizi utandırdı.) O konuyla ilgili yazmıştım.

Fakat Mithat Halis'in Trabzonspor'un sinirleriyle oynaması sadece futbolcu alışverişinde olmamış.

Yıl 1997. Temmuz ayı. Hazırlık kampı için Köln'de bulunan Trabzonspor ile Beşiktaş, 9 Temmuz 1997 günü karşı karşıya gelir. Fakat maç öncesi statta ilginç bir anons geçer. Hakemlerin trafik kazası geçirdiği ve bu nedenle başka hakemlerin maçı yöneteceği duyurulur. Maç yarım saat geç başlar. Fakat o da ne? Orta hakem gözlüklüdür, yan hakemlerse göbekli! İşin rengi sonradan anlaşılır... Hakemler, organizatörlerin ilgisizliği nedeniyle maça gelememiştir. Onların yerine ise o dönem Almanya'da bir amatör takımın antrenörlüğünü yapan Mithat Halis ile gurbetçi taraftarlar hakem diye sahaya çıkarılmıştır.

Orta hakem Mithat Halis, yan hakemler ise Reşit Güner ve Hüseyin Çolak'tır. Yan hakemlerin şortları, Beşiktaş'tan emanet teslim alınmıştır. Maçın tenkidini yazan Ergun Ata "...Beşiktaş'tan emanet aldıkları şortları kendilerine uzun gelmiş hakemlerin tribünlerdeki taraftarları zaman zaman gülmekten kırıp geçiren kararlarına diyecek tek sözümüz yok..." demiştir.

Maçın ilk yarısında Tayfur'la İskender birbirine girince durumu izlemekle yetinen Mithat Halis'i gören Yılmaz Vural, oyuna müdahale ederek İskender'i oyundan almış yerine Okan'ı sokmuştur.

Hakemler haliyle maçın hakimi değildir, Mithat Halis tribünün tepkisine göre karar değiştirmektedir. Neyse ki 90 dakika tamamlanmış ve çileli maç 0-0 sonlanmıştır. O dönem Almanya'daki kamplarda yaşanan rezaletlere bir yenisi daha böylece eklenmiştir.

Trajikomik bir başka ayrıntı da Milliyet'in satırlarındadır... Gazete, ertesi gün yayınlanan maç değerlendirme yazısında, çakma hakem Mithat Halis ve yardımcılarını da puanlamaya tabi tutmuştur. Fakat taze hakemlerimiz, ancak birer yıldız alabilmiştir...

Yaşanan olay iki takımın da büyük tepkisini çekmiştir. Organizasyon o kadar kötüdür ki maçtan sonra oteline dönen Beşiktaş kafilesi, yiyecek bir şey bulamamıştır! Biri Şampiyonlar Ligine, diğeri UEFA Kupasına hazırlık yapan iki büyük takım, üç kuruş için böyle madara edilmiştir işte...

Biz Trabzonsporlular için tuhaf taraflarından biri de işte, gözlüklü hakem Mithat Halis'in birkaç yıl sonra bu kez menajer olarak Trabzonspor'u uğratacağı zararlardır...

Meğer hikaye 1997'de başlamış, bizim haberimiz yokmuş...

***

Mithah Halis meselesiyle ilgili bir yıl önce yazdığım haber: http://www.medyaspor.com/haber/takimin-yarisi-onun-3056184

2 yorum:

  1. Mierzejewski'yi ''balon'' sıfatına çabuk sokmuşsunuz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, utandırdı bizi :) Ama fiyatıyla verimi arasındaki uçurum hala baki.

      Sil