6 Eylül 2012 Perşembe

1977... Trabzonspor ve Pele...

Trabzonspor 1976 yılında Avrupa kupalarına Liverpool eşleşmesi sonrası veda etmişti. En son tablomuz şuydu: 

1976-77 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası 

1. Tur: 

15 Eylül 1976 - Akranes 1-3 Trabzonspor | Goller: Necmi Perekli, Ali Kemal (2)
29 Eylül 1976 - Trabzonspor 3-2 Akranes | Goller: Hüseyin Tok (2), Engin Çınar 


2. Tur: 

20 Ekim 1976 - Trabzonspor 1-0 Liverpool | Gol: Cemil Usta 
3 Kasım 1976 - Liverpool 3-0 Trabzonspor


Devam edelim: 

***

Trabzonspor 1976-77 sezonunu da 43 puanla Fenerbahçe'nin önünde şampiyon tamamlamış ve Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele etme hakkı kazanmıştı. Trabzonspor'un ilk turdaki rakibi, günümüzün FC Kopenhag ekibini oluşturan iki takımdan biri olan Danimarkalı Boldklubben 1903'tü. 

14 Eylül 1977'de Trabzon'da oynanan ilk maçta sayısız gol fırsatını harcayan Trabzonspor, Milliyet'in de manşetinde belirttiği gibi kolay turu zora sokmuştu. Karadeniz temsilcisinin tek golü 75. dakikada Necdet'ten gelmişti.

  


 
Bu arada bordo mavili ekip Danimarka'da maça hazırlanırken, Milliyet'te enteresan bir magazin haberi göze çarpıyordu.

1977 yılı güzellik yarışmasında, sonradan sinema filmlerinde ünlenecek olan Oya Aydoğan da yarışıyordu. Aydoğan'ın St. Michel Lisesi mezunu olduğunu, İngilizce ve iyi derecede Fransızca bildiğini ben de bu gazete küpürüyle öğrendim :)





Trabzonspor, ikinci maçta turu geçecek skoru elde edeceğinden oldukça emindi. Fakat işler pek de Trabzonspor'un istediği gibi gitmedi.

Yazılanlara bakarsak sahada çok kötü bir hakem üçlüsü vardı ve ofsayttan 2 gol yiyen Trabzonspor, hakem kurbanı olarak 2-0'lık skorla Avrupa'ya veda ediyordu.


Hakemin çok kötü yönettiği maç sonrasında olaylar çıkıyor, 8 Türk taraftar tutuklanıyor, 3 Danimarkalı ise hastahaneye kaldırılıyordu. 


 Maçın bitimiyle Başkan Şamil Ekinci soyunma odasının önünde ağlıyor, Danimarka gazeteleri ise bunu "Alacağı cezaya ağlıyor" olarak yorumluyordu. 




Maçın yankıları sürerken, elemenin iki gün sonrasında Milliyet arşivlerinde ilginç bir başka haber daha çıkıyordu. 

1 Ekim 1977 tarihli nüshasında gazete, dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları arasında gösterilen Pele'nin, nam-ı diğer Siyah İnci'nin futbola veda edeceğini duyuruyordu. Pele aynı gün New York'ta bulunan 80 bin kişilik Giants Stadyumu'nda jübile maçı yapacaktı. (Her ne kadar haberde New Jersey ve 90 bin kişi denilse de bu bilgiler hatalı) 

Bu maça dair ilginç bir başka ayrıntı ise şuydu: 

Galatasaray'ın ve Türk milli takımının efsane kalecilerinden (Seul'deyken Şenol Güneş'in de yardımcı antrenörlüğünü yapan) Yasin Özdenak da o sene Pele ile birlikte New York Cosmos  takımının formasını giyiyordu. Özdenak, jübile maçının ikinci yarısında hocası tarafından sahaya sürülmüş ve Santos forması giyen Pele'nin karşısında oynama şansına erişmişti... 



Pele futbola, Trabzonspor Avrupa'ya veda ediyordu böylece...

Bordo mavililer elemenin ardından el mahkum "seneye" diyordu. Fakat Trabzonspor'un bu beklentisi, karşılık bulmayacaktı....

Devam edecek... (To be continued...) :)

2 yorum:

  1. yasin özdenak kore'de şenol hocanın yardımcılığını yapmıştır.

    YanıtlaSil
  2. Evet, doğru söylüyorsunuz. izninizle bunu da ekliyorum yazıya.

    YanıtlaSil