30 Eylül 2012 Pazar

Şimdi Ne Yapıyorlar? - II -


"Şimdi Ne Yapıyorlar" serisine devam ediyoruz. İlki için: http://majurani.blogspot.com/2012/09/simdi-ne-yapyorlar-i.html

Trabzonspor'un eski yabancı futbolcularının şimdilerde nerelerde, en son ne yapmakta olduğunu derlemeye devam. İkinci 25 isme geçmeden önce ilk listede atladığım bir futbolcuyu tanıtmam lazım.

1997 yılında, Misse-Misse'den iki ay sonra Trabzonspor'a getirilen (MAY tarafından) Nijeryalı Victor Shaka'yı unutmuşuz. Rivayet odur ki Shaka basın mensuplarına tanıtılırken topu üç kere sektirmeyi bir türlü başaramamış. Zaten yarım sezon Trabzonspor'da kaldığı süre boyunca hiçbir maçta yer alamamış ve sadece antrenmanlara çıkmış. MAY'ın mucize transferlerinden denilebilir yani. Daha sonradan Kore liginde oynamış bir süre. En son 2003-2004 sezonunda Hong Kong'da Happy Valley AA diye bir takımda oynamış görünüyor.

Şimdi ikinci seriye geçebiliriz. Bu dönemde özellikle 2000li yılların başında yaptığımız hazin transferleri anacağız yeniden. Bu taraftar neler çekmiş hep beraber görelim.

Milosevski
Yuriy Kalitvintsev (1998-99) – Futbol kariyerinin son dönemlerinde bir sene Trabzonspor’da top koşturduktan sonra 2000 yılında Arsenal Kiev takımında futbol oynamayı bıraktı. Akabinde antrenörlüğe başlayan Kalitvintsev, geçtiğimiz Temmuz ayına kadar Ukrayna milli takımında yardımcı antrenörlük yapıyordu. Şu anda boşta. Ukrayna U19 takımını çalıştırırken 2009 Avrupa Şampiyonasını kazandığını belirtelim.

Petar Milosevski (1998-2001) – Spikerlerin ismini telaffuz etmekten büyük haz duydukları Makedonyalı kaleci “Miloşevski” Trabzonspor’dan sonra Malatyaspor ve Akçaabat Sebatspor’da da oynadı; son durağı Güney Kıbrıs takımlarından Enonis Neon Paralimni idi. İki ay önce 39 yaşında emekli oldu. O zaman da paylaşmıştım; Milosevski emekliliğinin ardından 1998 yılında Borussia Dortmund’a transferi gerçekleşmek üzereyken dizlerindeki sakatlıklar nedeniyle Alman ekibinin kapısından döndüğünü ve o dizlerle Trabzonspor’a transfer olduğunu açıklamıştı. Güzel kandırılmışız.

Rogerio Oliveira da Costa (1999-2000) – Trabzonspor’un ilk Brezilyalı oyuncusu. Maalesef acı bir hikayesi var. Trabzonspor’da yarım sezon oynadıktan sonra Vanspor’a kiralanmış ancak burada da fazla kalamayarak vatandaşlığına geçtiği Makedonya’ya dönmüş. Burada da işler istediği gibi gitmemiş. Anlatılanlara göre sakatlıklar yaşamış, daha sonrasında ise takımda kendine yer bulamaz olmuş. Alkol ve uyuşturucuya başlamış, mali durumu da hızla kötülemiş. Brezilya’daki ailesinin yanına dahi gidememiş. Arkadaşlarının organize ettiği bir salon futbolu maçında rahatsızlansa da üstünde durmamış. Maç sonrası barda içmeye devam etmiş. Ne yazık ki bir sabah arkadaşları tarafından ölü bulunmuş. Rogerio Oliviera da Costa, henüz 30 yaşındayken 21 Aralık 2006’da kalp krizinden hayatını kaybetmiş…

Emmanuel Tetteh (1999-2000) – Trabzonspor’da bekleneni veremeyen ancak akabinde Çaykur Rizespor’a giderek başarılı üç sezon geçiren Ganalı oyuncu, 2005 yılında Gana’nın Hearts of Oak takımında futbolu bıraktı. Doğrulanamasa da 2009 yılında kanserden hayatını kaybettiği bilgisi var maalesef…

Igor Sasa Nikolovski (1999-2001) – Trabzonspor’a Sakaryaspor’dan transfer edilip, takımın en kötü dönemlerinde forma giyen Makedon savunmacı. En son 2005 yılında, Belçika’nın Lierse takımında futbolu bıraktı. Nikolovski’nin MAY döneminde geciken ödemelerini almış gibi gösteren imzaları atarak Trabzonspor’u yeni bir FIFA davasından kurtardığı da biliniyor. Bu arada kendisiyle ilgili araştırma yaparken 2002 yılında vefat etmiş yine bir Makedonyalı defans oyuncusu Igor Nikolovski haberiyle karşılaştım. Hatta ölümünün onuncu yılı nedeniyle anma törenleri de düzenlenmiş adına. Bu tesadüf beni ilk anda çelişkiye düşürmüş olsa da, bizim bildiğimiz Nikolovski’nin 2005’e kadar Lierse’de oynadığı bilgisi kesin.


Žarko Serafimovski (2000-01) – Giray Bulak’ın Trabzonspor’a getirdiği, kendisiyle ilgili hatırlanan en garip şeyin, formsuzluğunu bir “böcek” ısırığına bağlaması olan oyuncu. Türk milli takımına karşı Nikolovski’yle birlikte Alpay’ın da hattrick yaptığı maçta birer gol atmışlığı var. O dönem Dünya Kupası elemeleri ve tahmin edeceğiniz gibi takımın başındaki isim de Şenol Güneş. Serafimovski en son Makedonya’nın Renova takımında oynamış, 2007’de futbolu bırakmış. Şimdilerde Makedonya’nın FK Skopje takımında teknik direktörlük yapıyor.

Todor Yançev (2000-01) – CSKA Sofya takımından kiralanan Bulgar oyuncu, geçtiğimiz sezonun sonuna kadar futbol oynamaya devam etmiş. Şimdi yine CSKA Sofya’da yardımcı antrenör olarak görev yapıyor.

Rune Lange (2000-01) – Şüphesiz ki hepiniz onu çok seviyorsunuz. Mithat Halis isminin Trabzonspor’da yavaş yavaş ağırlığını bulduğu 18 milyon marklık “dev” transfer. Trabzonspor’dan kaçarak giden, açtığı davayı kazanarak 5 milyon lira daha ödememize neden olan, Mehmet Ali Yılmaz döneminden kalma bir yük. Giray Bulak’ın aldığı adamlardan biri. Trabzonspor’dan sonra Club Brugge’de başarılı performans sergilemiş, son olarak iki sene önce Kvik Halden’de futbolu bırakmıştır. 
Şimdisini bilmiyorum ama muhtemelen Trabzonspor’un parasını yemekle meşguldür. 

Alexander Löbe (2000-01) – Trabzonspor macerası epey kısa süren Alman futbolcu, Trabzon’dan Malatya’ya geçmiş, buradan da Almanya bölgesel amatör liginde bir takıma gitmiş. 2007-2008 yılında futbolu bırakan Löbe’nin ilginç istatistikleri var. Bu zamana kadar Löbe oynadığı 14 takımın 9’uyla küme düşmüş! Löbe futbolculuğunu sürdürürken Essen’deki özel bir üniversitede de spor yöneticiliği okumaktaymış. Şimdilerde bilgisine ulaşamadığım bir şekilde kulüp yöneticiliği vs. yapıyor olabilir bir yerlerde.

Augistine James (2001-02) – Özkan Sümer’in meşhur 4 Brezilyalısıyla birlikte takıma kazandırdığı Nijeryalı forvet. Fazla kalamadan gönderilenlerden. Pasaportundaki sorun nedeniyle Nijerya’dan dışarı çıkamadığını iddia etmişti en son, ardından da yollar ayrıldı. Sonrasında adam tam anlamıyla sır olmuş.

Eduardo Suisso de Novaes (2001-02) – Marco Aurelio, Da Silva ve Jarro ile birlikte transfer edilen Brezilyalı. Mahşerin dört atlısı diye başlıkların atıldığı bu dörtlüden Eduardo yarım sezonda kaybolup gidenlerden. O da Agustine gibi sır olmuş.

Marcio Moreira Jarro (2001-02) – Trabzonspor’dan Elazığspor’a, oradan da kendi ülkesine, Brezilya’nın Olaria Atlético Clube takımına gitti. Kariyerini de burada tamamlamış.

Robson Da Silva (2001-02) – Da Silva’nın serüveni de Jarro ile hemen hemen aynı. Trabzonspor’dan Elazığ’a, Elazığ’dan Olaria Atletico Clube takımına. Da Silva iki transfer daha yapmış bundan sonra, son hareketi 2007’de. O da çok uzatmadan emekli olmuş…

Marco Aurelio (2001-03) – Serüvenini herkes iyi biliyor. Rio de Jenerio’da başlayıp Türkiye A Milli Takımı’na karar uzanan bir yolu var. Bizden sonra Fenerbahçe, sonra bir dönem Real Betis, son olarak da Beşiktaş’ta oynadı. Mayıs ayında Beşiktaş’la sözleşmesi de bitti. Şimdi boşta.
Eduardo,  Aurelio, Jarro, Da Silva - Mahşerin 4 Atlısı

Patrick Villars (2001-02) – Aynı dönemin fiyasko transferlerinden biri daha. Sadece 6 maçta sınırlı dakikada oynayabilmiş, arkasından Kore’ye transfer olmuştu. Ardından İsrail, Belçika ve Çin’de de oynadı. İnanılmaz ama gerçek. Son takımı ise KKTC takımı Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü. Dünyayı gezdi, daha 25 yaşındayken futbolu bıraktı. İyi erken anlamış bari…

Santiago Salazar (2001-02) – Kimler gelmiş geçmiş o dönem, aman Allah. Salazar da bir tanesi… Trabzonspor tarihinin tek Perulusu. En son Peru liginde Sport Boys kulübünde oynuyor görünüyor. 37 yaşında ancak hala aynı takımda futbol oynamaya devam ediyor.

Hans Somers (2001-04) – Benim en sevdiğim, en sempatik bulduğum oyunculardan biriydi. Son yaşadığı sakatlıktan sonra Trabzonspor’la yolları ayrılmış, Hollanda’ya gitmişti. Uzun yıllar Utrecht’te forma giydikten sonra da en son 2009-2010 sezonu sonunda futbolu bıraktı.

Georgi Markov (2002-03) – Trabzonspor Levski Sofya’dan almış Lokomotif Sofya’ya satmıştı Bulgar savunmacıyı. Oradan sonra da çeşitli kulüplerde gezmiş, en son yine Lokomotif Sofya’da kariyerine son vermiş; yıl 2011. Şimdi ise aynı takımda yöneticilik yapıyor.

Alban Bushi (2001-03) – Kariyerinde ülkesi Arnavutluk dışında Bulgaristan ve bolca Yunanistan deneyimi olan oyuncu Türkiye’de de Trabzonspor dışında Adanaspor ve İstanbulspor’da oynadı. En son ilk takımı Tirana’da görünen Bushi, futbol kariyerini de burada, 2011’de bitirdi.

Lee Eul Yong, Oumar Dieng
Oumar Dieng (2002-03) – Trabzonspor’a gelmiş en komik oyunculardan biriydi. Pascal Nouma’nın kankasıydı. Samet Aybaba’nın bir Fenerbahçe maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle tekme tokat daldığı oyuncuydu. Daha ne diyeyim. Rize’den gelmişti bize. Hatta bir röportajında onu arayıp “Trabzon’a sakın gitme, orda tribünde 20 bin kişi varsa, 20 bin teknik direktör vardır” diye uyaranlar olduğunu söylemişti. En son Yunan liginde Akratitos ve Kavala takımlarında oynadı. Futbolu da burada bıraktı, 2008’de. Sonrasına dair bir bilgiye ulaşamadım.

Lee Eul-Yong (2002-06) – 2002 yılından 2006’ya kadar Trabzonspor’un sözleşmeli oyuncusu olan Lee Eul Yong, bu dönemin bir senesini ülkesinde kiralık olarak geçirmişti. Türkiye’nin ve Trabzonspor’un ilk Güney Koreli oyuncusudur aynı zamanda. 2002 Dünya Kupası’nda parlayan, üçüncülük maçında bize golü de olan Eul Yong, bir süre Şenol Güneş’in çalıştırdığı Seoul’de oynadı, en son 2012 Ocak ayında Gangwon FC’de futbol kariyerini tamamladı. Geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’ye gelerek 3 hafta antrenörlük stajı görmüştü Şenol hocanın yanında. Şimdi de antrenörlük çalışmalarını sürdürüyor olsa gerek.

Augustine Ahinful (2003-05) – Ankaragücü’nden transfer etmiştik, bizden sonra da yine Ankaragücü’ne gitti ve 2008’de burada futbolu bıraktı. En son Michael Essien’in transferiyle ilgili görüşlerini bildirdiği üç dört haftalık bir habere rastladım. Gana’da takılıp, yorumculuk yapıyor sanırım.

Kurt van de Paar (2003-04) – Trabzonspor’da sadece üç maç oynayabilmiş, elde patlayan transferlerden. Belçikalıydı. 34 yaşında ve hala futbola devam ediyor. Belçika amatör liginde KFC Racing Mol-Wezel’de devam ediyor futbola.

İbrahima Yattara (2003-11) – Yattara’yla ilgili bir şeyler yazmam büyük ayıp olur. Seviyoruz merkez.

Maksim Romaşçenko (2003-2004) – Trabzonspor’da sadece bir sene kaldı ama Türk taraftarların unutamadıkları arasında geçer adı. Müthiş frikikleriyle hatırlıyoruz genelde bu Rus’u. 36 yaşında ve hala Rusya’nın Khimki takımında forma giyiyor. Çok da güzel bir eşi vardı.  

Devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder