27 Kasım 2012 Salı

Declan Hill Ses Verdi...

Haftasonu Nyon'da UEFA binası önünde gerçekleştirilen protesto, Avrupa basınında yer alamasa da, futbolda şike ve yolsuzluk konularının uzmanı Declan Hill, şahsi blogunda konuya değinmiş. Trabzonspor'un şampiyonluk unvanını alması gerektiğini düşünmese de, Hill'in olaya dikkat çekmesi önemli.

http://www.howtofixasoccergame.com/blog/?tag=nyon

Declan Hill'in yazısının konuyla ilgili kısmının hızlı bir çevirisi şöyle:

"Türk futbolunun temizlenmesi için daha fazla yardım etmesi gerektiğini düşündükleri UEFA’yı Nyon’da protesto eden Türk taraftarlara destek vermek istiyorum. 

Türk futbolundaki yozlaşmanın boyutunu anlatmak çok zor: Türk futbol otoritelerinin şikeyi mazur görmek için nasıl çabaladıklarını açıklamak ise çok daha zor. Türkiye’deki futbolun birileri tarafından hala güvenilir kabul edilmesini anlamak mümkün değil…

Şike yapan ya da şikeye teşebbüs edenler için daha ağır yaptırımlar ve hapis cezaları uygulanması gerektiğini düşünen kimi bağımsız, kimi ise kulüplere bağlı çeşitli taraftar grupları var. Bu hafta sonu, Trabzonsporlu bir grup taraftar da UEFA’nın merkez binası önünde protesto yaptı. Trabzonspor’u hiçbir şekilde desteklemiyorum. Şampiyonluğun onlara verilmesi gerektiğini de düşünmüyorum. Bana kalırsa şampiyonluk unvanı, Türk futbolunun nasıl yozlaştığının bir sembolü olarak kalmalı ve kimseye teslim edilmemelidir. Fakat Türk futbolunun temizlenmesi için gösterilen her güvenilir mücadeleye destek olduğumu da belirtmek isterim. Türkiye’deki futbol bir utanç olmaktan çıkıp artık skandal boyutuna ulaştı; kötü bir şaka gibi… 

Bu arada, bu bloğu okuyan ve kendini üstün gören Batı Avrupalılar varsa onlara da söylemek isterim ki Avrupalı spor yöneticileri de şike ve yolsuzluk karşısında aynı şekilde davranıyor. İtalya’da şike yapan oyunculara ve teknik direktörlere verilen “cezalara” bir bakın. Bu insanların bir kısmı şike yapmak yerine kas sakatlığı yaşasa futboldan daha uzun süre ayrı kalırlardı. Gördüğünüz gibi bazı liglerde yerel yozlaşma dönemine giriyoruz artık. Avrupa’daki futbolseverlerin Türk taraftarlar gibi davranmasının ve sevdiğimiz bu sporun içinde bulunduğu bu kirlenmişliği protesto etmesinin vaktidir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder