28 Eylül 2012 Cuma

Şimdi Ne Yapıyorlar? - I -


İlk olarak 1985-86 sezonunda kadrosunda yabancı oyuncu bulunduran Trabzonspor, o günden bu yana toplamda 91 yabancı transferi yaptı; bunların çoğunda da hayal kırıklığına uğradı. Ben de bu oyuncuların şimdilerde nerelerde, ne yapıyor olduklarını yazmak istedim. 

Şimdi en geriden başlamak üzere ilk 25'ini yayınlıyorum. Aralarında bilgilerine ulaşamadıklarım da var. Bilgisi olanlar yazarsa güncellerim... 

Başlayalım:

Jürgen Groh
Jürgen Groh (1985-86) – Trabzonspor'un ilk yabancı futbolcusu olan Alman Jürgen Groh, futbol kariyerini bitirdikten sonra postacı olarak çalışmaya devam etmiş. Devam etmiş diyorum, çünkü Almanya'da futbol oynarken de bir yandan postacılık yapmaktaymış. Şimdilerde emekli maaşını yiyordur herhalde. 

Mirza Hadzic (1988-89) – Trabzonspor tarihinin ilk yabancı kalecisi. Son aktivitesi Sloboda Tuzla takımıyla, 1991’de… Sonrası ise meçhul.

Mitar Lukić (1988-89) – Hadzic ile birlikte getirildi, onunla döndü. Kariyerini Sloboda Tuzla’da bitirdi. En son Bosna takımı FK Modriča’yı çalıştırdı. Hocalık kariyeri parlak değil. Modrica’da ilk döneminde 5 ay, ikinci ve son döneminde 4 ay takımın başında kalabilmiş. Şimdi boşta.

Jean-Marie Pfaff
Jean-Marie Pfaff (1989-90) – 2003 yılından bu yana Belçika kanalı VTM’de yayınlanan “De Pfaffs” isimli reality şovda oynuyor tüm ailesiyle birlikte.  Serinin onuncu sezonu da sanırım Ekim’de başlıyor. Adam efsane. http://www.jmpfaff.be/

Miodrag Ješić (1989-90) – Yugoslav Jesic, şimdilerde Suudi Arabistan takımı Najran SC’de teknik direktörlük yapıyor.

Goran Ivanović (1990) – Özkan Sümer'in Dukic ve Petranovic'le beraber takıma kazandırdığı, rivayetlere göre Trabzonspor'da tek maç dahi oynayamayan bu oyuncuyla ilgili hiçbir bilgi bulamadım.

Milonja Đukić (1990-91) – Trabzonspor’dan sonra Portekiz’in Farnese takımına transfer olan Yugoslav futbolcu, 7 yıl burada oynadıktan sonra futbol kariyerini tamamlamış. Gerisi yok. 

Vukašin Petranović (1990-92) – Nam-ı diğer Deli Petro, karateci Petro. Barcelona’dan 7 gol yediğimiz maçın kalecisi. Bizden sonra gittiği Konyaspor’da bir sezonda, dile kolay, 85 gol yiyen Petro. Bir gözü miyop olan Petro. 

Meşhur Lyon maçlarının da kalecisi aynı zamanda. Urbain Breams’ın Lyon maçı öncesi en korktuğun oyuncusu sorusunda “Petranovic” demişliği varmış Tunga abimin yazdığına göre… Toplara müthiş uçarmış, çok güzel goller yerdi diyorlar… Öyle efsane adam yani… 

Futbolu bıraktıktan sonra bir süre Mehmet Ali Erbil’in sunduğu Gol Şov programında boy göstermiş. Sonra da Bosna’da bir futbol akademisinde gençlere kalecilik dersi verdiği bilgisi var. Hakkında birçok komik anı var bu sayfada: 


Lars Olsen (1991-92) – Faroe Adaları Milli Takım Teknik Direktörü olarak görev yapıyor.

Jesic, Ivanovic, Dukic
Jacek Cyzio (1991-93) – Trabzonspor’un ilk Polonyalısı… Alt lig takımlarında teknik direktörlüğe devam ediyor. Şimdilerde Polonya 4. Ligi takımlarından Start Otwock’u çalıştırıyor.

Juriy Çhelepnitski (1992-94) – Türkiye’de Trabzonspor dışında Altay ve Denizlispor formaları da giyen Ukraynalı oyuncunun bugününe dair bir bilgiye ulaşamadım.

Viktor Grishko (1992-95) – Ukrayna birinci ligi takımlarından Chornomorets Odessa ve altyapısında teknik direktör, antrenör, koordinatör, hatta başkan yardımcısı olmuşluğu var. Şimdilerde genç takımın kaleci antrenörü olarak görünüyor.

Sergej Gusiev (1993-94) – Son olarak Ukrayna’nın Zirka takımında 1998-99 sezonunda oynadığı görünen oyuncunun şimdilerde ne yaptığı bilinmiyor.

Besik Beradze(1994-95) – Trabzonspor’da Gürcü fetişinin sürdüğü zamanda Kachavara ile birlikte alınan ancak devre arasında Şota ve Arçil’in yeniden takıma katılmasıyla gönderilen adam. Son olarak 1999-2000’de Lokomotiv Tiflis’te oynamış görünüyor. Gerisi meçhul…

Kakhaber Kacharava (1994-95) – Beradze gibi sezonun yarısında gönderilen Gürcü eski futbolcu, şimdilerde Gürcistan U19 milli takımının antrenörlüğünü yapıyor.

Şota – Arçil Arveladze (1994-97) – Bu ikiliyle ilgili fazla söze gerek yok. Şota’nın Kayserispor teknik direktörü olduğu malumunuz. Arçil de en son Dinamo Tiflis ve Lokomotiv Tiflis takımlarına transfer olsa da buralarda hiçbir maça çıkamadı. Teknik olarak 2005, hakikatte ise 2003’te futbolu bıraktı. 

Sonrasında Gürcistan Futbol Federasyonunda çeşitli görevlerde bulundu. Şimdilerde Gürcistan’da futbol okulu yöneticiliğini sürdürüyor.


Detlef Müller (1995-97) – Yani Metin Mert. Sarıyer’de oynarken Türk vatandaşı olan Alman kaleci, 1990 yılından beri Türkiye’de çalışıyor. Şimdilerde Akhisar Belediyespor’un kaleci antrenörlüğünü yapıyor.

Giorgi Nemsadze (1996-97) – Bir başka Gürcü. Kariyerini Dinamo Tiflis’te 2005’te bitirdi. Nemsadze şimdilerde yine aynı takımda sportif direktörlük yapıyor.

Vyacheslav Lychkin (1996-97) – Trabzonspor tarihinin tek Azeri futbolcusu. Kariyerinde 21 farklı takımda oynamış. Şimdilerde St. Petersburg’da Neva futbol kulübünün altyapısında hocalık yaptığı rivayet ediliyor.

Jean-Jacques Missé-Missé (1997) – Trabzonspor'un ilk siyahi oyuncusu. Sporting Lizbon’dan olaylı biçimde transfer edilen Kamerunlu Misse-Misse, hafızalarda Bochum’la oynanan maçta gole giden topa ofsaytta olmasına rağmen dokunmasıyla kaldı. Tabii bir de CAS davasıyla. Lizbon, oyuncunun kendileriyle sözleşmesi bitmeden Trabzonspor’a gittiğini iddia etmiş, 7 milyon dolar tazminat istemiş, olay CAS’a kadar taşınmıştı. Trabzonspor bu davayı kazanmıştı. Misse-Misse’nin son hareketi 2003-2004 sezonunda Belçika ekibi Mechelen’de görünüyor. Sonrasına dair bir bilgi yok…

Karel Rada (1997-98) – Trabzonspor tarihinin ilk Çek futbolcusu Rada, kariyerini 2008 yılında Bohemians 1905’te tamamlamış. Akabinde ne iş yaptığına dair bir bilgi yok ancak geçenlerde bir yardım maçında Pavel Nedved’in kurduğu eski Çek futbolculardan oluşan kadroda kendine yer bulabilmiş.

Gocha Jamarauli (1997-98) – Trabzonspor’un son Gürcüsü. Trabzon’da bir sene kaldıktan sonra çeşitli takımlarda oynadı, son olarak da Anorthosis Famagusta’da 2007 yılında kariyerini sonlandırdı. Sonrasına dair bilgiye ulaşamadım.

Campbell ve Vugrinec
Davor Vugrinec ( 1997-2000) – Vugrinec, şu ana kadar tek tek saydığımız yabancı transferler arasında Şota’dan sonra en istikrarlı oyuncusu olarak ön plana çıkıyor Vugrinec. 3 sezonda 85 maçı, 29 da golü var. Futbol hayatına hala Hırvat Slaven Belupo takımında sürdüren 37 yaşındaki oyuncu, Hırvatistan birinci lig tarihinin de en golcü oyuncusu ünvanını elinde bulunduruyor.

Kevin Campbell (1998-99) – Trabzonspor’un ilk ve şu ana kadarki tek İngiliz futbolcusu Campbell’ı bilmeyen yok. İngiltere'den büyük umutlarla transfer edilen Campbell, bordo mavili formayla fazla şans bulamayan, 5-3’lük Galatasaray maçında yaptığı hattrick dışında saha performansıyla çok akıllarda kalmayan bir oyuncuydu. Campbell deyince akla Mehmet Ali Yılmaz’ın ırkçı ifadeleri geliyor tabii. Olaydan sonra Everton’a satılan oyuncu kariyerini de yine İngiltere’de, Cardiff City’de bitirdi. Yıl 2007. İngiltere liginde 133 golü bulunsa da hiç A milli takıma davet edilmemiş. Kariyerini sonlandırdıktan sonra ne yaptığına dair bir bilgi yok. 

1 yorum:

  1. Sen gerçek bir TRABZONSPORLUSUN bu blogu paylaşmak gerekli

    YanıtlaSil