21 Nisan 2012 Cumartesi

Afrika Kızgın ve Kırgın

Emre’nin Zokora’ya ırkçı saldırısı skandal bir cezayla geçiştirilmeye çalışılıyor. Üzerine konuştuk, daha fazla bir şey eklemeyeceğim. İki adet haberden bazı bölümlerin tercümesini yayınlamak istiyorum izninizle. 

İki haber de Afrika’dan.

İlki Star Africa sitesinden... Emre Belözoğlu’nun ırkçı söylemleri ilk afişe olduğu zamandan.


“Zokora, Türkiye’de ırkçılık kurbanı oldu” başlıklı haberin ilk satırları şöyle:
“Afrikalı oyuncuların Batı’da uğradığı ırkçı saldırılar son bulmuyor. Son kurban Didier Zokora...”



Haber devam ediyor:

Pazar gecesi Türkiye’de oynanan maçta, Fildişi Sahilleri milli takımı orta saha oyuncusu Didier Zokora, Emre Belözoğlu’nun ırkçı saldırısının hedefi oldu. Fenerbahçeli ortasaha oyucusu, Türk medyasında yer aldığı şekliyle, Trabzonspor forması giyen Fildişili milli oyuncuya “dirty negro” – pis zenci – ifadelerini kullandı. Istanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında ortamı sakinleştirmek için takım arkadaşı Joseph Yobo ile birlikte ekran karşısına geçen oyuncu, özür dilemek yerine sözlerini açıklamaya çalıştı. Kanaryaların ortasaha oyuncusu "O anın gerilimiyle bazen kötü şeyler söyleyebiliyoruz. Aptalca bir söz kullandım. Söylediklerim için özür dilerim” diyerek ifadelerinin karşılığı olan sekiz maçlık cezadan kurtulmak için çabaladı. Sadece futbol sahaları değil, hiçbiryerde yeri olmayan bu sözlerin ötesinde, Inter Milan’da da oynayan Türk oyuncunun ırkçı tavrı bardağı taşırdı. Emre bu jargona ilk kez başvurmuyor. 2007 yılında da Newscastle’da oynarken 3 Evertonlı oyuncuya ırkçı saldırıda bulunmuştu: Tim Howard, Joleon Lescott ve... basın toplantısına katılan Josep Yobo. Yobo hafıza sorunları mı yaşıyordu acaba? Gerçek şu ki bu olay milli oyuncunun İngiltere liginden ayrılmasını da hızlandırmıştı. Emre Belözoğlu, futbol dünyasının ve basının önünde, Joseph Yobo’nun yanısıra soyunma odasında bulunan Senegalli Issiar Dia ve Moussa Sow gibi diğer Afrika doğumlu oyunculara da açıklama borçludur.

İkinci haberimiz ise yine bir başka Afrika haber sitesi Afrik.com dan. Bu da saçma sapan cezanın kesilmesinin ardından siteye düşen “sitemli” haber:


“Emre Korundu, Trabzonspor ve Zokora Sindiremiyor” başlıklı haber sitemlerle dolu...

Takımı Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki maç sırasında Didier Zokora’ya karşı yaptığı ırkçı yorumlar için Emre Belözoğlu Türkiye ligi Disiplin Komitesince suçlu bulundu ve ....iki maç ceza aldı. Bu “dil sürçmesini” ilk kez yaşamayan oyuncunun hakaretleri göz önüne alındığında çok komik görünen bir ceza. Duyurunun yapılmasıyla birlikte Trabzonspor Kulübü, Fildişi milli oyuncusunu savunmak için Emre’ye karşı şikayetçi olunacağını açıkladı.


**
İki maç, iki küçük maç: Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki maç sırasında Didier Zokora’ya “dirty negro” diyen Emre Belözoğlu’na verilen cezanın süresi yalnızca bu kadar. PFDK tarafından suçlu bulunan oyuncu, disiplin talimatının sekiz maçlık ceza gerektirdiğini yazan bölümüne karşın hoşgörüyle karşılandı.

Komisyonu uyutmak için alelacele düzenlenen bir basın toplantısı, birkaç iyi seçilmiş özür cümlesi ve Afrikalı takım arkadaşının varlığı, ki bu da Joseph Yobo, yetti. Inter ve Galatasaray’da da forma giyen oyuncunun tarihinde sanki hiç böyle bir şey yaşanmamış gibi... Oysa ki Emre Belözoglu mükerrer suçluydu. Emre, 2007 yılında da Newscastle’da oynarken 3 Evertonlı oyuncuya ırkçı saldırıda bulunmuştu: Tim Howard, Joleon Lescott ve... basın toplantısına da katılan takım arkadaşı Josep Yobo. Bu serüven oyuncunun Premier Ligden ayrılmasını da hızlandırmıştı.  

Suçlu bulunan ve bu nedenle cezalandırılan Emre Belözoğlu, sanki kırmızı kart almış gibi, yalnızca iki maç sonra takımına geri dönecek. Trabzonspor alınan kararla ikna olmadı. Trabzonspor Kulübü cezanın açıklanmasının ardından Emre’ye karşı ırkçılık suçundan şikayetçi olunacağını açıkladı. Bu sadece kulübün Fildişili oyuncuyla dayanışmasını değil, aynı zamanda, en son Emmanuel Eboue örneğinde olduğu gibi, Afrikalı oyuncuların sıklıkla hedef haline geldiği bir ligde bu tür olayları önlemek için daha ağır bir ceza verilmesini sağlama niyetini göstermesi açısından da önemli. Şikayet doğrultusunda Emre’nin daha ağır bir şekilde cezalandırılması şık olacaktır, eğer bu iki maçlık ceza mahkemeye taşınmazsa, Türkiye ligi her haftasonu stadyumlarında huzursuzluk yaratan birkaç fanatikten kurtulmaya hazır değil demektir. 

***

Fazla söze gerek yok sanırım... 

***

Birkaç tane de yabancı basın örneği ekleyelim:



Fildişi Sahili Futbol Federasyonu'nun web sayfası:
http://www.fif-ci.com/brevs-details.php?newsID=4660
Portekiz:

 

Polonya:

Yunanistan:

Fransa:

Eurosport edisyonlarından örnek-Fransa:

Goal.com edisyonlarından örnek-Almanya:
 
İtalya:

Blog:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder